Inzicht | Blogartikelen en meer | Visma Net

De tien meestgestelde vragen over API

Geschreven door Visma Net | Sep 27, 2024 10:00:38 AM

Geen enkele softwareoplossing kan in alles de beste zijn. Een goede API zorgt er echter voor dat twee onafhankelijke systemen met elkaar kunnen praten. Kortom: een API maakt maatwerk mogelijk. Benieuwd wat een API nou precies is en wat het je kan opleveren? We geven graag antwoord op de tien meestgestelde vragen over API.

 

Wat is een API

API (Application Programming Interface) is een programmeerinterface die wordt gebruikt om gegevens uit te wisselen tussen twee verschillende applicaties. We spreken hierbij vaak over het kunnen koppelen van systemen. De API zegt iets over hoe een systeem wordt gebouwd, en hoe je er een andere applicatie mee kunt integreren. Een API geeft dus aan aan welke eisen andere applicaties moeten voldoen om met jouw systeem te kunnen communiceren.

Neem bijvoorbeeld de API van een software-systeem. Een koppeling die met dit systeem wil communiceren, heeft hiervoor de API van het software-systeem nodig.

Hier zie je de API van Visma Net.

Wat zijn de voordelen van een API?

Eigenlijk is het werken met een API in vrijwel alle gevallen de beste oplossing. Wil je bijvoorbeeld dat twee losse systemen met elkaar communiceren zonder een API te gebruiken? Dan moeten de gegevens handmatig worden overgenomen. Een halfautomatische optie is het exporteren van gegevens uit een anders systeem als ‘platte bestanden’ (zoals Excel-bestanden) en deze vervolgens in jouw systeem importeren.

Die laatstgenoemde optie is natuurlijk beter dan volledig handmatig de gegevens overnemen maar het blijft nog steeds een foutgevoelige handeling. Bovendien moet het Excel-bestand het juiste formaat hebben om alles te laten slagen.

Het werken met een API biedt verschillende voordelen:

  • Je voorkomt dubbel (vaak handmatig) werk bij het uitwisselen van gegevens tussen verschillende software-oplossingen.
  • De kwaliteit van je gegevens is beter omdat er geen menselijke fouten gemaakt kunnen worden.
  • Het systeem werkt op de achtergrond. Hierdoor kunnen je medewerkers zich richten op andere zaken.
  • Iedereen in de organisatie maakt gebruik van diensten die zijn afgestemd op de doelgroep. Bijvoorbeeld: de klant bestelt bij je webwinkel. Vervolgens worden de goederen gepickt en verzonden met de voorraadoplossing. Alle informatie over de transactie komt automatisch correct in je financiële administratie.
  • Het is flexibel omdat je zelf beslist welke applicaties je in- of uitschakelt.
  • Dankzij de API-koppeling hoef je niet te werken met dure maatwerkoplossingen.

Wat zijn de voordelen van een open API?

Wanneer het gaat over een open API betekent het dat alle technische informatie voor iedereen beschikbaar is. Iedereen kan deze informatie gebruiken om een totaaloplossing te maken die helemaal naar wens is van de gebruiker. Hoe makkelijker het is om alle mogelijkheden te bekijken, hoe lager de drempel is om ermee aan de slag te gaan.

Wat kan ik met een API?

Het koppelen met een API zorgt voor drie dingen:

  • De gekoppelde applicatie krijgt toestemming om gegevens uit je systeem op te halen, zodat deze gegevens in andere processen kunnen worden gebruikt.
  • De gekoppelde applicatie krijgt toestemming om gegevens in je systeem aan te maken of te wijzigen. Dit kunnen gegevens zijn die voorkomen in bijvoorbeeld een webwinkel, een mobiele applicatie of een sensor in een productiemachine.
  • De gekoppelde applicatie kan processen starten of functies in je systeem gebruiken. Denk aan het terugboeken van een factuur of het berekenen van verzendkosten.

Welke systemen kunnen koppelen met Visma Net?

Er zijn heel veel verschillende applicaties en brancheoplossingen beschikbaar die kunnen koppelen met Visma.net. En er komen regelmatig nieuwe oplossingen bij. Denk hierbij aan applicaties voor een webshop, je debiteurenbeheer of factuurverwerking.

Hier zie je een overzicht van alle integraties met Visma Net.

Op welke technologieën is de Visma Net API gebouwd?

Visma Net API is gebaseerd op REST-architectuur. Met andere woorden: het is een REST API waardoor twee afzonderlijke programma's met elkaar kunnen communiceren, ongeacht de technologie waarin ze zijn gemaakt.

Authenticatie en beveiliging zijn gebaseerd op het OAUTH 2.0-protocol. Dit zorgt voor een hoog beveiligingsniveau als het gaat om toegang tot de API.

De API van Visma Net biedt ook een aantal webhooks. Hiermee roept de API jouw softwareoplossing aan wanneer er gegevens gewijzigd moeten worden of andere zaken plaatsvinden in Visma.net. De integratie waarmee je werkt kan zo sneller reageren op gebeurtenissen en biedt een meer gestroomlijnde gebruikerservaring.

Wie heeft mogelijk een API nodig?

Natuurlijk kun je zelf gebruikmaken van de API. Maar je kunt de API ook gebruiken om zelf een ​​product te bouwen dat je aan anderen gaat verkopen.

Wat zijn de toekomstplannen van Visma met de API?

Het hebben van een goede API is tegenwoordig een minimale vereiste. Visma heeft een goede API die is gebouwd op moderne technologie en die voldoet aan de te verwachten standaarden. Er zijn veel functies op het gebied van veiligheid en efficiëntie. De focus van Visma ligt dan ook op het verder ontwikkelen van onze API.

Goede API's zijn een voorwaarde om nog meer handmatige processen te nivelleren. Medewerkers moeten niet sneller, maar slimmer werken. Dat is de visie van Visma.

Wie is de meest voorkomende gebruiker van clouddiensten?

Het is logisch dat de meest ijverige gebruiker van een clouddienst een computer is. 65% van alle activiteit in Visma Net ERP gebeurt automatisch, zonder tussenkomst van een mens. Dit komt omdat integraties met elkaar verbonden zijn. De overige 35% wordt uitgevoerd door mensen. Elke maand zien we dat 5-6% meer door een computer wordt gedaan in plaats van door een mens.

Hoe gaat Visma om met beveiliging?

Computercriminaliteit is een van de grootste bedreigingen voor het bedrijfsleven. Visma ontwikkelt processen, methoden en technologieën. We werken met bewezen normen die de veiligheid en toegankelijkheid voor jou als klant garanderen. Omdat bedreigingen online steeds veranderen, is beveiligingsbewustzijn een vast onderdeel van ons ontwikkelingsproces. We streven er dan ook voortdurend naar om nog beter te worden.

De verantwoordelijkheid voor IT-beveiliging ligt zowel bij de leverancier als bij jou als klant. Niemand kan absolute veiligheid garanderen. De keuze voor de juiste leverancier kan het beveiligingsrisico echter flink verkleinen. Verbeter zelf de veiligheid door op de hoogte te blijven van manieren waarop cybercriminelen te werk gaan.

Ben je benieuwd wat er allemaal mogelijk is op het gebied van het koppelen van applicaties met jouw software?

Bekijk het overzicht van alle integraties met Visma Net of neem contact op met je Visma Net-partner.