Blog: Welke certificeringen bestaan er en welke certificeringen heeft Visma Net?
Een van de redenen waarom sommige bedrijven nog niet over zijn op cloudgebaseerde software is omdat ze het niet fijn vinden om hun data te hosten bij een externe partij. Bij een on-premise-oplossing zijn bedrijven helemaal in controle waar en hoe zij hun data opslaan en beveiligen. Maar hoe werkt het beveiligen van data in de cloud eigenlijk? In dit blog zetten we op een rij welke certificeringen er bestaan en gaan we in op hoe cloudsoftware Visma Net is gecertificeerd.
ISO 27001
Om te bewijzen dat een bedrijf veilig kan omgaan met het ontwerpen, aanbieden en onderhouden van een cloudservice-platform, wordt het gecertificeerd op basis van ISO 27001. Volgens NEN is ISO 27001 een wereldwijd erkende norm op het gebied van informatiebeveiliging. Deze norm beschrijft hoe (je) procesmatig met het beveiligen van informatie kunt omgaan, met als doel om de vertrouwelijkheid, beschikbaarheid en integriteit van informatie binnen (je) organisatie zeker te stellen.
Om gecertificeerd te worden, moet een bedrijf jaarlijks worden geaudit door een onafhankelijke IT auditor. Tijdens de ISO 27001 audit wordt er onder andere getoetst op:
- een goede kennis van de norm
- wat het informatiebeveiligingsbeleid is
- welke methodes er zijn om risico’s vast te stellen en te behandelen
- hoe een verklaring van toepasselijkheid wordt opgesteld
- het uitvoeren van een interne audit
ISAE 3402
Hoe is Visma Net gecertificeerd?
Waarom is het Visma Cloud Delivery Model veilig?
- Het VCDM is volgens de principes van het Visma Security Program ontwikkeld: Simpel gezegd omvat deze toonaangevende veiligheidspraktijken zoals continue monitoring, een zwaar beveiligde infrastructuur en proactieve dreigingsdetectiemiddelen. Meer lezen over het Visma Security Program kan via deze link.
- Deskundig beveiligingsteam: Elk van onze teams heeft een beveiligingsingenieur die goed is in het identificeren en mitigeren van potentiële beveiligingsrisico’s. We hebben ook deskundige beveiligingsteams die continu de Visma-cloudomgeving monitoren en uitgebreide kennis hebben van gangbare kwetsbaarheden en aanvalsvectoren. Hun expertise in veilige coderingspraktijken, penetratietests en kwetsbaarheidsbeheer stelt onze ontwikkelaars en beveiligingsingenieurs in staat om proactief potentiële beveiligingsproblemen aan te pakken. Door te vertrouwen op de expertise van ons beveiligingsteam, kunnen Visma-bedrijven beveiligingskwetsbaarheden aanpakken voordat ze aan het licht komen in een bugbountyprogramma.
- Grondig testen en valideren: Het VCDM integreert grondige test- en validatieprocessen gedurende de gehele softwareontwikkelingscyclus. Deze omvatten systematische codereviews, kwetsbaarheidsscans en penetratietests. Door producten door deze uitgebreide tests te halen, kunnen bedrijven kwetsbaarheden identificeren en aanpakken voordat hun producten beschikbaar worden gesteld voor bugbountyprogramma's. Deze grondige testaanpak vermindert aanzienlijk de kans op het ontdekken van ernstige kwetsbaarheden tijdens de bugbountyfase.
- Naleving van compliance-standaarden: Het VCDM houdt zich aan toonaangevende beveiligings- en compliancestandaarden, zoals GDPR, ISO 27001 en ISAE 3402. Door de producten aan dit model te laten deelnemen, delen Visma-bedrijven de beveiligingspraktijken en -controles die vereist zijn door deze standaarden. Naleving van dergelijke kaders zorgt ervoor dat beveiligingskwetsbaarheden worden geminimaliseerd en dat robuuste beveiligingsmaatregelen breed worden geïmplementeerd.
- Continue verbetering: Het VCDM, de VSP en de VATP bevorderen een cultuur van continue verbetering op het gebied van beveiliging. We incorporeren actief feedback van onze bugbountyprogramma's, beveiligingsonderzoekers en industrietrends om veiligheidspraktijken te verbeteren. Door onderdeel te zijn van dergelijke modellen, profiteren onze bedrijven van continue beveiligingsupdates en -verfijningen gebaseerd op al onze inzichten. Deze iteratieve aanpak minimaliseert de kans op terugkerende kwetsbaarheden en helpt bedrijven zich optimaal te wapenen tegen dreigingen.